Ikarus Matchbox
1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok
A legnagyobb Ikarus Matchbox gyűjtemény! Ezen a honlapon megpróbáljuk bemutatni az eddig fellelt, különböző festésű, kiadású, vagy csomagolású Ikarus Matchboxot. Már 58 !!! darab!

Megtalálható itt az összes, nagy sorozatban gyártott, boltban is kapható code 1-es modell, illetve igyekszünk összegyűjteni és lehető legteljeskörűbben bemutatni a code 2-es, code 3-as, code 4-es különkiadásokat, ismert egyedi átfestéseket, valamint céges promó darabokat. Kellemes böngészést kívánunk!
Ikarus Matchbox
 
Az 'Ikarus coach' - azaz távolsági autóbusz - 1986-ban debütált a Matchbox kínálatában, mint az Ikarus 365-ös kicsinyített mása. Nem tudni, hogy mi motiválhatta a cég vezetését pont egy magyar busz kiadásra. Közrejátszahatott az akkoriban nagyon modern, tetszetős formaterv, a 365-ös által elnyert díjak sokasága, vagy csak egyszerűen tisztelegni akartak a nagy múltú Ikarus márkanév előtt.

A modell az MB-67-es (MI 170) jelzéssel jelent meg a Superfast sorozatban. A Macauban gyártott Matchbox műanyag alvázára fém karosszéria került. A méretaránya - elvileg - 1:140-hez, bár ez némi fejtörésre adott okot az Ikarus 256 - Matchbox blog szerkesztője és kommentelői között, ugyanis tolómérővel lemérve a modellt sehogy sem jönnek ki a 365-ös méretei, inkább az egyetlen példányban készült 325-öshöz áll közelebb. Viszont ebben az esetben a kidolgozott részletek nem fedik a valóságot.
Egy kommentelő szerint a legvalószínűbb az, hogy a Matchboxot tervező mérnökök két típus rajzait szerezték meg és gyúrták össze, így jöhetett létre ez a bizonyos Coach. A méretaránya ugyanis, amint azt kiszámolták, egyértelműen a 325-ösre utal, ezt tükrözi az ülések száma és elrendezése is. Ám a külső jegyeivel kapcsolatban tettek egy érdekes felfedezést, azok ugyanis teljesen megegyeznek a 300-as sorozat prototípusának, a 386 K2-nek jellemzőivel. Tökéletesen látható a bal oldali vezetőajtó a kerék előtt, mögötte a rácsos ládaajtó, jobb oldalt az első kerék mögött a kihajtható kisajtó, és a fő ajtón alul, a kisablak előtt az a kis kettős rács is, amely egyik későbbi 300-ason sem volt meg, de a Matchbox modellen ott van az is. A hátulját nézve pedig a prototípusnál bal oldalt volt a kipufogó, mely a későbbi összes típusnál jobbra ment át!

Szóval kicsit össze-visszára sikerült a mi buszunk, de örüljünk annak, hogy egyáltalán létezik, és most nézzük meg hány fajta festéssel is készült!

Az első lapon a gyári modelleket vesszük sorra:
 
 
1. Voyager
1986-1987
 
 
A ' Voyager' a legelső Matchbox Ikarus, 1986-ban jelent meg a kínálatban. Fehér karosszériája, narancssárga teteje, szürke ülései és a kék-narancs színű madár-nap motívum teszi tetszetőssé.

A hangulat fokozása érdekében, ehhez a modellhez egy különleges kiegészítővel bővített csomagban is hozzá lehetett jutni. Ez a BMW 323 cabrió mellett egy kilövőt is tartalmazott.
 
 

 
2. Ikarus
1986
 
 
E bézs alapon barna csíkokkal és 'Ikarus' felirattal díszített busz az Ikarus 256 - Matchbox blog szerkesztője szerint egy 1986-ban - a debütálás évében - kiadott, magyarországi reklámdarab. Ennek némileg ellentmondani látszik a tény, hogy nagy példányszámban készülhetett, mert még mindig könnyedén beszerezhető magyar, illetve külföldi aukciós portálokon is.
 

 
3. City Line - Tourist (1)
1988-1991
 
 
Talán a legnagyobb példányszámban gyártott Ikarus Matchbox. 1988-ban váltotta a 'Voyagert' és 1991-ig maradt gyártásban. Zöld-fehér festés, szürke belső, 'City Line' és 'Tourist feliratok'. Ennek a példánynak az ablakai áttetszőek.

Egyedi csomagoláson kívül, 20-as nagy dobozban, és 5-ös csomagolásban, ingyenes poszter melléklettel is kapható volt.
 
 
 

 
4. City Line - Tourist (2)
1988-1991
 
 
Ez a 'Tourist' szinte mindenben megegyezik a fent látható testvérével, csupán az alig átlátszó, fekete ablakok jelentik a különbséget.

A sötétszürke ablakú verzió Japánban egy különleges, repülőtéri kiadásban is megjelent. A zöld Ikaruson kívül a csomag tartalmaz két repülőgépet, egy tűzoltóautót és egy nagy, kiteríthető, repülőteret mintázó szőnyeget is.
 
 

 
5. Espana
1992-1997
 
 
1992-től 1997-ig sorozatban gyártott, mindkét oldalon színes rajzzal és 'Espana' felirattal ellátott modell.
 

 
6. I love Canary Island
1988
 
 
Sorozatban gyártott, mindkét oldalon 'I love Canary Island' feliratú modell. Angol piacra szánt verzió.
 

 
7. Gibraltar
1987-1990
 
 
A sorozatban elsőként megjelent 'Voyager' mintájával, de narancs helyett piros tetővel, illetve 'Gibraltar' felirattal, a spanyol piacra gyártott Ikarus. A Charlie Mack-féle enciklopédia szerint létezik füst-színű ablakkal is.
 

 
8. City Life
1996-1997
 
 
Nevető napocska, vagy egy manapság oly népszerű 'szmájli' került a piros tetejű Ikarus mindkét oldalára? 1996-ban és 1997-ben a 'City Life' 5-ös csomagban volt megtalálható.

1996-ban egy Ford szemétszállító (MB 36), egy Chevrolet autómentő (MB 21-E), egy Vauxhall Astra (=Opel Kadett) (MB 08-G) és egy Ford Escort RS Cosworth (MB 52-F) mellé társították, míg 1997-ben a Chevrolet-et GMC Van-re cserélték, illetve a Ford is két különböző kerék variációban került a sorozatba.
 
 
 

 
9. Airport Limousine
1987
 
 
A japán piacra szánt modell. Az MB-21 jelzés alatti felirat jelentése: hosszú távú busz. Kiejtése: nagakyoori baszu.
 

 
10. Airport Shuttle
1999
 
 
Ez a kívül-belül lila Ikarus 1999-től volt kapható, de csak az 'Airport' 5-ös csomagban.
 
 

 
11. Sunset Beach
1998
 
 
1998-as sárga modell fehér tetővel, giccsbe-hajló pálmafás naplementével. Nagy sorozatban gyártott, könnyen beszerezhető darab.
 

 
12. World Cup
1998
 
 
Az 1998-as franciaországi labdarugó világbajnokságra kiadott 5-ös szet egy darabja ez a tetszetős összeállítású Ikarus. Piros tető, kék ablakok, az oldalára pedig a 'World Cup Tour Bus' felirat és a bajnokság kabalája van festve.
 
 

 
13. Kínai busz
1991
 
 
Nagyon ritka, kínai feliratozású Ikarus Matchbox. Zöld-fehér festés, a felirat jelentése: Sanghai-i 'barátság' fuvarozási társaság. A szélvédőre került egy kör alakú matrica.
Különlegességét növeli, hogy rossz dobozba, egy Peugeot Quasar (MB-49) helyére csomagolták a buszt. A bontatlan dobozban lévő papírfecni a minőségellenőrzés meglétéről tanúskodik, a bliszter alatti MB170 kezdetű szöveg jelentése pedig: 30 személyes városi busz.
 

 
14. Blues Friends
2003
 
 
Ezüst fényezés, vidám ábrák, kék ablakok és ritka, sárga alváz jellemzik ezt a Matchboxot. 2003-ban, 5-ös csomagolású különkiadásként jelent meg a Nickelodeonon játszott, Amerikában nagyon népszerű 'Blue's Clues' gyereksorozat szereplőivel.
Azóta a sorozathoz kapcsolódóan több, különböző összeállítású '5-pack' jelent meg, de az Ikarus csak ebben kapott helyet.
 
 

 
15. Marti Reisen (Swiss Collection)
2003
 
 
Csak Svájcban volt elérhető ez a különkiadás (2003), egy összesen 23 darabos sorozat részeként. A busz márkája nem volt lényeges a gyártónak, csak 'turistabusz' néven szerepel. A modell a Marti Reisen AG drapp-barna festését kapta, illetve egy szép városképet is láthatunk az oldalán.
 

 
16. Across America - New Jesey
2002
 
 
A Matchbox 2002-ben - a cég fennállásának 50. évfordulójára - egy különleges sorozattal rukkolt elő. Az Egyesült Államok mind az ötven államához kapcsolódóan megjelentetett egy egyedi festésű, az ajándék mini-rendszámtáblával együtt ünnepi dobozba csomagolt modellt. Örökzöldként ebbe a sorozatba is bekerülhetett a magyar busz, méghozzá saját nevén, Ikarusként! A sorozat 3. darabjának oldalára, New Jersey állam tengerparti jellegzetességeit festették.
 

 
17. Coca Cola Football Town
2004
 
 
Egy 2004-ben megjelent, kilenc darabból álló, Coca Cola különkiadás 'felnőtt gyűjtőknek' - ahogy a csomagoláson írják. Az ezüst-fekete festésű buszon a 'TOTAL TAILGATE', a 'YOU MAKE THE GAME' feliratok és egy 'COCA COLA FOOTBALL TOWN' címer található.
Az összegyűjtendő darabok felsorolásában az Ikarusra márkanév nélkül, csak mint 'City bus' utalnak. A sorozat többi darabja: Dodge Ram SRT-10, Cadillac Escalade, Ford Explorer, Humvee, Chevy Van 4x4, Chevy Avalanche, VW Transporter, Jeep Willys.
 
 
English version
 
 • Gyári sorozatok
 • Extra kiadások
 • Céges ajándékok
 •  
 • A Matchbox 'Code' jelölések jelentése
 • Az Ikarus 300-as buszcsalád története
 • Modellboltok
 •  
   

   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
  1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok